Käyttäjäkokemuksia

Käyttäjäkokemuksia

"Pääsin kokeilemaan HELPietä vasemmalla olevan toisen yläetuhampaan sisäpinnan paikkauksessa. Purutuki meni suuhun hyvin, mutta korjasin sen asentoa itse kääntämällä sitä hieman sivuttaissuunnassa ja työntämällä syvemmälle suuhun. Jälkeenpäin mietin, että purutuen olisi voinut laittaa jo ennen puudutusta, jolloin puudutus olisi voinut tapahtua mauttomammin, kun kielelle ei olisi päässyt puudutusaineita. Toimenpide sujui omalta osaltani erittäin hyvin – mikäs siinä oli ”lepäillessä”. Aikakin kului todella nopeasti ja torkahdinkin toimenpiteen aikana! Hammaslääkärini ehdotti useampaan kertaan purutuen pois ottamista suusta, että suu olisi saanut levätä, mutta en kokenut tähän tarvetta, sillä suuta ei tarvinnut pitää auki. Annoin hampaiden levätä purutuen pinnalla, eikä se tuntunut lainkaan pahalta tai leukoja rasittavalta. Pystyin myös nielaisemaan tarvittaessa, eikä se tuntunut haittaavaan hammaslääkärin työtä. Kieli kyllä tuntui kuivuvan toimenpiteen (n. 30 min.) aikana, mutta jälkeenpäin kuulin tämän johtuvan purutuen oman imun voimasta. Verrattaessa myös aikaisempaan kokemukseeni imusta, joka siis on se valkoinen kikkura, joka aina sattuu ja hiertää suunpohjan rikki, ei purutuki painanut lainkaan suuta. Suuni oli ensimmäistä kertaa ehjä hammaslääkärissäkäynnin jälkeen (pl. puudutuksen aiheuttama haava). Myös eräs asia, johon kiinnitin huomiota, oli aiemmilla hammaslääkärikäynneilläni useaan kertaan kuuluva klassinen pyyntö: ”avaisitko suuta hieman isommalle” - tätä ei kuulunut tällä kertaa kertaakaan! Tulen jatkossa aina pyytämään HELPien tarkastusta suurempiin toimenpiteisiin ja samoin pyydän sen myös jälkikasvulle."

Potilas +30v

"HELPie on nopeuttanut ja sujuvoittanut työntekoani monessa tilanteessa. Käytän sitä esim. pinnoittaessa nuorten hampaita ja jauhepuhdistuksissa, mutta se soveltuu myös erinomaisesti suuhygienistin tavanomaisten puhdistustoimenpiteiden tueksi. Nimi ei voisi olla osuvampi, sillä tuotteessa on juurikin kyse avunannosta!" Suuhygienisti, Turku

”HELPie liukui helposti ulos, kun irrotti välillä otteen siitä. Muuten potilas oli oikein tyytyväinen, HELPie tuntui paremmalta kuin aiemmin käytössä ollut kova purutuki (jossa myös oli kielieste).”

”Potilaan suun avaus oli kovin pieni ja lisäksi potilasta jännitti - en tahtonut saada HELPietä tarpeeksi syvälle. Potilaalle olisi käynyt hieman pienempi koko (tai asia olisi vaatinut harjoittelua).”

”Tehtiin juurihoitoa d.46:een. HELPie siirtyi vähitellen niin, että kielen suojana oleva reuna nousi pampaan linguaalipinnan päälle. Liukumista ei olisi ehkä tapahtunut, jos kohta 5 olisi kapeampi.”

Käyttäjää - niin toimenpiteen toteuttajaa kuin toimeenpiteessä olijaa pyydettiin arvioimaan kouluarvosanalla 10-4 HELPie-kokemustaan:

(10 paras kokemus, 4 huonoin kokemus; Hammaslääkärin antama arvosana H, Potilaan antama arvosana P)

”Potilaalla on todella kova syljeneritys, joten laitoimme HELPien paikoilleen jo prepaparointivaiheessa. Se meni parhaiten suuhun, kun potilas laittoi sen itse.
HELPie oli poratessa hiukan tukisormen tiellä, mutta sain porattua. Paikkauksen aikana HELPie liikkui eteenpäin ja jouduimme yhden kerran keskeyttämään, että potilas sai laitettua sen uudelleen.”
(H8)

”Potilas yökkäilee helposti. Piti tehdä juurihoidon lääkkeenvaihto yläkolmoseen, joten ajattelin, että saamme HELPien kanssa pidettyä kielen kurissa.
Potilas alkoi yökkäillä, kun pyysin asettelemaan kielen mukavaan asentoon. Kielijänne on aika tiukka, eikä kieli ehkä pystynyt kääntymään oikeaan asentoon.”
(H4)

”Viimeksi HELPie meni paremmin paikoilleen (potilaan tunne), mutta toimi nytkin riittävän hyvin. Hammaslääkärin kannalta toimenpide sujui paremmin kuin aiemmin tänään käyneellä naisella.”
(H9)

Käyttäjälle annettiin lisäohjeistusta mietittäväksi käytön kannalta. Tilanne käytössä parani huomattavasti.

Arvosana kahdelta eri käynniltä:
"Tein yläkuutoseen juurihoitoa. Se sujui hyvin, myös potilaan mielestä tuki oli ok. Toisella käynnillä se oli jo helppo laittaa paikoilleen.”
(H10, P10)

”Tein juurihoitoa d.15:een. Minun työni sujui hyvin. HELPie oli jo toisen kerran potilaan suussa, ja hänestä se oli ihan mukava.”
(H10, P10)

”Pelkäävä potilas, johon olemme luoneet luottavaisen suhteen. Potilaan leuat menevät sijoiltaan joka kerta, kun hän avaa suunsa isoksi. Hän painaa leuat itse paikoilleen. Paikkasin 4-sektorilta ensin kolme ienrajapaikkaa. Homma sujui tuen kanssa oikein hyvin. Paikkasin vielä d.47:n distaalireunan kolon ja sekin onnistui hyvin, kun potilaan kieli pysyi hyvin paikoillaan. Imu imi riittävän hyvin takaakin.”
(H10, P10)

”Potilaalla on isot torukset alaleuassa. Paikkasin d.46:ta. Potilas kehui HELPietä. Aiemmin Hygoform-imuri on aina hangannut toruksia ja nyt ne saivat olla rauhassa. Hänen jälkeensä tuli potilas, jolta paikkasin d.35:n. Tälläkin potilaalla on torukset alaleuassa ja hänkin pystyi pitämään HELPietä hyvin. Torukset kannattaa mainita, kun kauppaa hammaslääkäreille.”
(H10, P10)

”Tein juurihoitoa d.14:een, HELPie ei ollut tiellä ja pysyi hyvin paikoillaan.” (H10, P10)

”Paikkasin d.27/3. Potilaasta oli mukava pitää HELPietä, eikä se haitannut myöskään hammaslääkäriä.”
(H10)

”Tein yläpremolaariin juurihoitoa ja sen tekeminen oli helppoa HELPien kanssa. Potilas ei pitänyt tuesta, mutta suostui pitämään sitä suussaan. Hänellä oli tukala olo. Muoviletkun pätkä saisi olla pidempi, tämän potilaan suussa se jäi sojottamaan pystyyn ja irtosi välillä, kun käsi osui siihen.”
(H10, P5)

”Paikkasin d.36/3 ja se sujui hyvin. Potilaasta HELPie oli mukavampi kuin tavallinen Hygoform-imuri, mutta hänestä tuntui, että se meni liian syvälle kielen päälle.
Potilas ehdotti, että materiaali voisi olla pehmeämpää ja kielen päälle tulevassa osassa voisi olla reikiä, niin se ei tuntuisi niin ahtaalta.”
(H10, P9)

”Potilaalla on tarve niellä toimenpiteen aikana. Hän ei ensin pystynyt pitämään tukea, joka oli hänen mielestään aivan liian suuri. Notkistelin tukea sormissani ja selitin, miten hän voi koittaa niellä sen kanssa, Hän suostui ottamaan sen uudelleen suuhunsa ja sai pidettyä koko ylähampaan paikkauksen ajan. Jälkeenpäin hän sanoi, että koki leukojensa lepäävän ja nielemisrefleksinkin olleen kurissa. Ehkä pienempi koko olisi ollut nyt hyvä. En muista, että olisin kaivannut kenellekään potilaalle isompaa tukea.”
(H10, P8)

”Paikkasin d.26. HELPie meni kohtalaisen hyvin paikoilleen. Potilaasta se tuntui isolta, mutta hän sai purtua siihen hyvin ja pystyi nielaisemaan sen kanssa. Huomasin jossain vaiheessa, että tuki työntyy hiukan eteenpäin ja leuat aukeavat enemmän kuin alussa. Ilmeisesti potilaan lihakset rentoutuivat niin, että leuat aukesivat enemmän kuin aluksi. Tässä onkin oma haasteensa sitten, kun tulee se isompi koko - miten pystyy arvioimaan sopivan tuen koon, etenkin kun on tapauksia, että ensin tuntuu, ettei tuki mahdu suuhun ja hetken päästä menisikin isompi koko, kun potilas rentoutuu.”
(H10, P7)

”Paikkasin d.26. HELPie meni kohtalaisen hyvin paikoilleen. Potilaasta se tuntui isolta, mutta hän sai purtua siihen hyvin ja pystyi nielaisemaan sen kanssa. Huomasin jossain vaiheessa, että tuki työntyy hiukan eteenpäin ja leuat aukeavat enemmän kuin alussa. Ilmeisesti potilaan lihakset rentoutuivat niin, että leuat aukesivat enemmän kuin aluksi. Tässä onkin oma haasteensa sitten, kun tulee se isompi koko - miten pystyy arvioimaan sopivan tuen koon, etenkin kun on tapauksia, että ensin tuntuu, ettei tuki mahdu suuhun ja hetken päästä menisikin isompi koko, kun potilas rentoutuu.”
(H10, P7)

"Tein yläleukaan paikkoja potilaalle, jolla on runsas syljeneritys. Potilaasta HELPietä oli mukava pitää. Se oli hiukan minun tielläni, kun täytin yläkakkosen palatinaalipinnan ienrajan koloa, mutta sain hoidon tehtyä. Potilaan suu ei aukea kovin isoksi eli HELPie oli aika edessä, mutta se ei haitannut, koska imu suun pohjasta onnistui hyvin.”
(H10)

”HELPie käytössä samalla potilaalla jo toista kertaa. Hänestä se on mukava. Aloitin d.33:een juurihoidon ja hammas pysyi kuivana. Tämä potilas ei yleensä saa pidettyä suuta pitkään auki, nyt onnistui.”
(H10)

”Paikkasin d.42/4. Oli hankala pitää stripsistä kiinni oikeasta kohdasta, joten tuli hiukan ylimäärää, mutta se hiottiin pois. Potilas on kova nieleskelemään, nyt ei nieleskellyt yhtään.”
(H9, P10)

 

Hammaslääkäri oli itse potilaana: ”paikattiin d.45:n linguaalipinta. Sain kielen pidettyä hyvin paikoillaan, tuki ei siirtynyt mihinkään ja imu toimi hyvin. Kokeilin niellä ja sekin onnistui hyvin. Koin kuitenkin, että tuki oli minulle hitusen liian suuri.”
(H9, P9)

 

”Tein alakolmoseen juurihoitoa. Potilaalla herkkä nielurefleksi, mutta pystyi pitämään tukea hyvin. Välillä se liukui hiukan eteenpäin ja häiritsi hammaslääkäriä.”
(H9, P9)

 

”Paikkasin d.42/4. Oli hankala pitää stripsistä kiinni oikeasta kohdasta, joten tuli hiukan ylimäärää, mutta se hiottiin pois. Potilas on kova nieleskelemään, nyt ei nieleskellyt yhtään.”
(H9, P10)”Potilas on jännittäjä, ja hänen pitää niellä usein. Tämä oli ainakin neljäs kerta, kun käytin hänellä HELPietä. Hän on siihen hyvin tyytyväinen, koska pystyy nielemään sen kanssa. Tein paikkaa d.36:een ja hampaan poraus sujui hyvin, kun osasin pitää tukea myös omana sormitukenani. Paikkausta haittasi se, että minun piti saada matriisinkiristäjä hampaan linguaalipinnalle, eikä siinä tahtonut olla kunnolla tilaa, kun tuki työntyi lähelle hammasta. Saimme kuitenkin paikan tehtyä. Positiivista on se, että kun otin tuen pois kiillottaessani hammasta, potilas oli rennompi kuin yleensä tässä vaiheessa. Nyt hän ei vetänyt niin paljon poskillaan suuta kiinni.”
(H8, P10)

 

”Potilas on jännittäjä, ja hänen pitää niellä usein. Tämä oli ainakin neljäs kerta, kun käytin hänellä HELPietä. Hän on siihen hyvin tyytyväinen, koska pystyy nielemään sen kanssa. Tein paikkaa d.36:een ja hampaan poraus sujui hyvin, kun osasin pitää tukea myös omana sormitukenani. Paikkausta haittasi se, että minun piti saada matriisinkiristäjä hampaan linguaalipinnalle, eikä siinä tahtonut olla kunnolla tilaa, kun tuki työntyi lähelle hammasta. Saimme kuitenkin paikan tehtyä. Positiivista on se, että kun otin tuen pois kiillottaessani hammasta, potilas oli rennompi kuin yleensä tässä vaiheessa. Nyt hän ei vetänyt niin paljon poskillaan suuta kiinni.”
(H8, P10)

”Potilaalla on hyvin pieni suun avaus, lihakset spastiset, jännittää hoitotilannetta, etenkin poraamista. Edellisellä kerralla, kun kokeilimme HELPietä, potilas sylkäisi sen samantien pois ja sanoi, ettei voi pitää sitä. Nyt minun oli porattava d.46:sta, emmekä tahtoneet saada kieltä pysymään pois hampaalta. Pyysin saada kokeilla uudelleen purutukea. Pyysin potilasta avaamaan ja sulkemaan suuta pari kertaa ja sain sitten ujutettua tuen paikoilleen. Sain porattua kaviteetin ja otimme sitten tuen pois. Potilas kertoi, että oli pinnistellyt, että sai pidettyä sitä suussaan. Paikkauksen ajaksi laitoimme tuen uudelleen. Nyt minun oli hiukan painettava sitä sormellani, ettei se alkaisi tulla kiinni hampaaseen. Saimme paikan tehtyä ja sen jälkeen potilas oli aivan hämmästynyt, kuinka hän sai oltua niin, ettei tuki laittanut häntä lainkaan yökkäämään kuten viimeksi. Potilaan mielestä asiaa auttoi se, että harjoittelimme suun avaamista ja että niin rauhallisesti puhumalla sain hänet pysymään itsekin rauhallisena.”
(H8, P8)

”Tein juurihoitoa d.27:aan. HELPie oli hiukan käteni tiellä, kun piti saada neula sopivaan asentoon kanavaan. Potilas ei pitänyt tuesta, se oli hänen mielestään aivan liian suuri hänen suuhunsa. Hän sanoi kyllä, että siihen ehkä tottuisi, jos sitä pitäisi usein.”
(H8, P5)

”Potilas sai melko hyvin pidettyä tuen suussa, mutta se nousi edessä niin korkealle, että tuesta imuletkuun menevä letku irtosi pari kertaa, mm. hammaslääkärin käden nojatessa siihen. Hammashoitajan toivomus on, että väliletku olisi hiukan pidempi, niin varsinaisen imuletkun pää lepäisi potilaan rinnalla eikä nousisi niin ylös.”
(H8)

”Potilaalta puuttuu 4-sektorilta pari hammasta, joiden vastapurijat ovat elongoituneet niin, että suu joutui liian ammolleen pitkillä hampailla purtaessa. Potilaan olo oli epämukava, emmekä voineet käyttää tukea.”
(H4)

”Paikkasin d.36:n linguaalipintaa. Dd.16 ja 17 ovat valuneet alaspäin niin, että HELPie jäi liian ylös suun pohjasta ja kieli painui hampaalle, joten emme voineet käyttää tukea. Hammashoitaja ehdotti, että vasemman ja poikean puolen HELPiet voisivat olla eri värisiä, niin ne olisi helppo ottaa laatikosta.”
(H4)

Yhteenvetona palautteista saadut arvosanat:

Hammasammattilaiset,
keskiarvo 8,7
Arvosana
Määrä
10
12
9
4
8
5
4
3
Potilaat,
keskiarvo 8,9
Arvosana
Määrä
10
7
9
3
8
2
7
1
5
1

Kiitämme palautteista!